Com a conductors estem exposats a haver de conduir sota la pluja amb els inconvenients que això comporta, com la poca visibilitat, l’allargament de la distància de frenada i l’acumulació excessiva d’aigua a la calçada que pot provocar l’aquaplaning.
Aquesta última condició pot fer que es creï una pel·lícula d’aigua de tal amplitud que els pneumàtics no siguin capaços de evacuar-la a el passar per sobre, disminuint enormement la seva capacitat d’adherència. Aquesta situació pot causar que acabin per lliscar de forma incontrolada per sobre de l’aigua acumulada, un efecte que es coneix com aquaplaning.
Quan produeix el aquaplaning, la direcció comença a surar, i cal reaccionar immediatament per reduir la velocitat de l’cotxe i recobrar totalment el seu control. Per controlar el cotxe, no s’ha de trepitjar el fre, sinó aixecar el peu de l’accelerador i prendre amb fermesa el volant, mantenint la direcció fins que els pneumàtics recuperin l’adherència a l’paviment.
Consells per evitar aquaplaning
Si condueixes sota una tempesta o pluja de gran intensitat és important que segueixis aquests senzills consells per evitar patir l’efecte de l’aquaplaning, que sempre és molt perillós:
Comprova de forma periòdica la pressió dels pneumàtics. Quan els pneumàtics tenen una pressió 30% inferior a la indicada pel fabricant, augmenta el risc de patir aquaplaning.
- No circulis amb els pneumàtics desgastats. El dibuix dels pneumàtics ha de tenir una profunditat adequada, mentre més gran sigui la quantitat d’aigua que pugui evacuar el pneumàtic, millor reduiràs la possibilitat de patir aquaplaning.
- Disminueix la velocitat en calçades mullades, especialment quan condueixis sota pluja intensa o t’acostis a un bassal.
- Evita frenar bruscament. Conserva una distància adequada amb els altres cotxes i tracta de reduir la velocitat llevant el peu de l’accelerador i frenar suaument, ja que si frenes de manera brusca sobre una pel·lícula d’aigua podràs provocar l’efecte aquaplaning.