Select Page

Les pel·lícules i sèries de televisió han creat diversos mites en l’imaginari popular sobre la gasolina més pròpies d’històries de ciència ficció que de la vida mateixa. Avui ens proposem trencar amb aquestes llegendes, acabar amb els rumors i esbrinar el veritable significat d’algunes de les escenes més típiques que ens venen a la ment quan pensem en la benzina.

1. Es pot encendre un rastre de gasolina amb una burilla?

Hem vist molts cops a la televisió una escena d’una sèrie o d’una pel·lícula com llencen una burilla a un bassal de benzina i aquesta crema, però això és mentida. La burilla s’apagarà com si caigués dins d’un got d’aigua perquè aquest combustible necessita un focus d’ignició bastant més potent, com una flamarada o una xispa.

2. La gasolina explota?

La benzina no és un explosiu, sinó un combustible, per això es crema enlloc d’explotar. Un altre tema diferent és que el vapor que produeix la gasolina, que és un carburant molt volàtil, pugui provocar una explosió. Així es pot dir que és molt complicat explotar un tanc ple de gasolina, però sí que es podria fer saltar pels aires un dipòsit si estigués mig buit però amb gasos.

3. En cas d’accident, un cotxe de gasolina és més perillós?

Hi ha certs rumors que diuen que alguns cotxes deportius que tenen el dipòsit de gasolina a la part davantera, en cas de partir un xoc frontal aquest podria trencar-se i ruixar els ocupants. Diversos estudis demostren que per això passi el xoc hauria de ser brutal, però en aquest cas els ocupants moririen en l’acte.

4. És millor repostar al matí?

Això sí que és cert. Al matí fa més fred, el que produeix menys evaporació per la qual cosa no es perdrà aquesta benzina, malgrat que la major humitat compensa aquest factor. Aquesta tàctica pot sortir rentable a l’estiu, encara que l’estalvi seria mínim.