Motor de gasolina, motor dièsel, tal vegada sigui una qüestió que sembli alguna cosa passat de moda o fora de context. No obstant això, són els tipus de motor que més s’utilitzen en l’actualitat i cadascun té les seves pròpies característiques que ho diferencien de l’altre. A continuació, donarem un repàs sobre aquestes característiques rellevants que marquen les seves diferències.

 

Motor de gasolina

Un motor a gasolina, conegut també com a motor d’explosió, funciona amb combustió interna. La combustió interna transforma l’energia química d’un carburant, en est caso gasolina, en energia mecànica. L’explosió del combustible fa que els gasos que contenen s’expandeixin provocant el moviment del pistó.

Motor diesel

El motor dièsel o a gasoil en canvi, produeix l’energia mecànica que necessita a través de la transformació de calor, per la qual cosa se li coneix com a motor tèrmic. El combustible crema dins d’una cambra de combustió transformant l’energia química en energia mecànica, capaç de moure un pistó.

Diferències entre un motor dièsel i un de gasolina

La relació de compressió de tots dos motors difereix enormement. En els motors dièsel és molt major, ja que necessiten que l’aire comprimit aconsegueixi una major temperatura perquè el combustible encengui.

Aquesta major compressió obliga al fet que les parts del motor dièsel hagin de tenir una major resistència que les del motor a gasolina, a causa que han de suportar major pressió.

Les bugies en el motor de gasolina s’usen per produir l’espurna en la fase de compressió per iniciar la combustió, mentre que en els motors dièsel, s’utilitzen per ajudar a escalfar l’aire en processos d’arrencada en fred.

En general, un motor dièsel requereix menys reparacions, encara que aquestes poden arribar a tenir un major cost respecte a les reparacions d’un motor a gasolina. Un altre factor que pot exigir-li més a la teva butxaca és la bateria; els cotxes de gasolina requereixen menys energia elèctrica per arrencar. En canvi, en els cotxes dièsel, la poden desgastar més de pressa.