La gasolina de 98 octans és poc coneguda entre els conductors, ja què la majoria d’ells omplen el dipòsit del seu cotxe amb gasolina de 95 octans. La benzina de 98 octans no només pretèn ser un combustible de més qualitat, sinó que compta amb un major poder antidetonació per motors d’alta relació de compressió. Però per què està augmentant notablement el consum d’aquest tipus de gasolina?

La millora dels motors de gasolina per reduir el seu consum i incrementar el seu rendiment està portant cap a la fabricació de motors cada cop més exigents degut a una alta relació de compressió. Aquest fet provoca que pel seu correcte funcionament requereixi l’us de la gasolina de 98 octans per així evitar l’autodetonació de la barreja. L’anticipació de l’engegament és un problema bastant important perquè provoca un funcionament anòmal que en la seva màxima conseqüència pot, fins i tot, arribar a provocar averies.

Els fabricants cada cop recomanen més l’ús de gasolina de 98 octans per aconseguir que les noves mecàniques obtinguin el seu millor rendiment. L’ús de la gasolina de 95 octans està soportat, però aquestes mecàniques no arriban a oferir el seu màxim rendiment. Quan el motor detecta l’ús de la gasolina de 95 octans en lloc de 98, automàticament adapta l’engegat per evitar l’autodetonació. A principis dels anys 90 gairebé un 20% dels cotxes usaven gasolina 98, avui dia el percentatge ha crescut fins el 50%.