Select Page
Com fer ús de les llums del cotxe per a conduir més segurs?

Com fer ús de les llums del cotxe per a conduir més segurs?

La funció principal de les llums del cotxe és oferir visibilitat a les vies urbanes i carreteres i permetre que altres conductors i vianants ens vegin. No obstant això, és necessari utilitzar-les de manera adequada per a una conducció més segura, que no causi molèsties a altres conductors, minimitzi el risc d’accidents de trànsit i eviti possibles multes.

Ús bàsic de les llums del cotxe

 

Llums de curt abast

Les llums de curt abast també es coneixen com a llums d’encreuament; el seu ús és obligatori en hores nocturnes (entre la posada i la sortida del sol), amb boira i en túnels.

A més, les llums del cotxe de curt abast s’han d’usar quan es presentin situacions de baixa visibilitat. Els cotxes que no compten amb il·luminació diürna, la Direcció General de Trànsit (DGT) recomana mantenir-les enceses quan es condueix.

Llums de llarg abast

És recomanable usar-les quan es condueix en hores nocturnes per vies d’il·luminació insuficient o fora dels nuclis urbans. També és important desconnectar-les en el moment de creuar-se amb altres cotxes per a evitar enlluernaments que puguin afectar el conductor i causar accidents de trànsit.

Llums antiboira

La majoria dels cotxes inclouen llums antiboira posteriors i davanteres que funcionen de manera independent, pel fet que no sempre s’han d’utilitzar totes dues alhora.

Les llums antiboira posteriors tendeixen a ser potents i poden enlluernar a altres conductors, per la qual cosa no s’han d’utilitzar en hores nocturnes. Excepcionalment, es poden utilitzar en presència de boira espessa, nevades o pluges.

Les llums davanteres es poden utilitzar a qualsevol hora del dia en presència de boira, pluja o neu, independentment de la seva intensitat.

La DGT recomana el seu ús en carreteres estretes i en aquelles que presentin corbes pronunciades. Les llums antiboira davanteres han d’utilitzar-se sempre en combinació amb les llums de curt abast, mai amb les de llarg abast perquè es crea un efecte reflex.

7 Beneficis dels tractaments antipluja per al parabrisa

7 Beneficis dels tractaments antipluja per al parabrisa

Quan agafem el cotxe en dies plujosos és necessari extremar la nostra atenció com a conductors i, sobretot, conduir a una velocitat apropiada per a evitar accidents i contratemps. La visibilitat és un altre dels factors als quals cal prestar molta atenció. Conduir amb pluja fa que disminueixi dràsticament la visibilitat en la conducció. Per a evitar riscos sota aquestes condicions, és recomanable aplicar algun dels tractaments antipluja pel parabrisa disponibles en el mercat.

Tractaments antipluja per al parabrisa

Els components dels tractaments antipluja generen una pel·lícula sobre el cristall de les llunes que permet que l’aigua o la neu rellisquin sobre la superfície del cristall, evitant que s’adhereixin, per a mantenir un alt nivell de visibilitat.

A més, si el cotxe queda exposat a baixes temperatures, el tractament antipluja evita que el gel s’adhereixi al cristall del parabrisa, permetent pugui ser retirat amb bastant facilitat i sense necessitat d’encendre la calefacció o emprar altres productes com la sal, que tendeix a deteriorar els cristalls i la pintura del cotxe.

Aquests són els principals beneficis que ofereixen els tractaments antipluja:

 1. S’apliquen fàcilment i ràpidament. Es pot aplicar el tractament 5 minuts.
 2. Ofereixen un alt nivell de visibilitat tant de dia com de nit, fins i tot a velocitats superiors als 80 km/h fan que no sigui necessari utilitzar els eixugaparabrises.
 3. Fan que sigui més còmode conduir en dies de pluja o neu.
 4. Eviten que s’adhereixin pols, terra, insectes, fulles i altres elements en els cristalls, la qual cosa ajuda al fet que els parabrises romanguin nets durant més temps i ofereixin una major visibilitat.
 5. Els efectes del tractament antipluja poden durar fins a vuit mesos, segons les condicions meteorològiques de la zona on se situa el cotxe. Això permet que el seu efecte s’estengui més enllà de l’època de pluja, mantenint-se actiu en la temporada estival.
 6. La seva acció és efectiva encara en baixes temperatures, evitant que les llunes del cotxe es congelin.
 7. Estan formulats per a fer més fàcil la neteja dels vidres.
Aquaplaning, què es pot fer per evitar-ho?

Aquaplaning, què es pot fer per evitar-ho?

Com a conductors estem exposats a haver de conduir sota la pluja amb els inconvenients que això comporta, com la poca visibilitat, l’allargament de la distància de frenada i l’acumulació excessiva d’aigua a la calçada que pot provocar l’aquaplaning.

Aquesta última condició pot fer que es creï una pel·lícula d’aigua de tal amplitud que els pneumàtics no siguin capaços de evacuar-la a el passar per sobre, disminuint enormement la seva capacitat d’adherència. Aquesta situació pot causar que acabin per lliscar de forma incontrolada per sobre de l’aigua acumulada, un efecte que es coneix com aquaplaning.

Quan produeix el aquaplaning, la direcció comença a surar, i cal reaccionar immediatament per reduir la velocitat de l’cotxe i recobrar totalment el seu control. Per controlar el cotxe, no s’ha de trepitjar el fre, sinó aixecar el peu de l’accelerador i prendre amb fermesa el volant, mantenint la direcció fins que els pneumàtics recuperin l’adherència a l’paviment.

Consells per evitar aquaplaning

Si condueixes sota una tempesta o pluja de gran intensitat és important que segueixis aquests senzills consells per evitar patir l’efecte de l’aquaplaning, que sempre és molt perillós:

Comprova de forma periòdica la pressió dels pneumàtics. Quan els pneumàtics tenen una pressió 30% inferior a la indicada pel fabricant, augmenta el risc de patir aquaplaning.

 • No circulis amb els pneumàtics desgastats. El dibuix dels pneumàtics ha de tenir una profunditat adequada, mentre més gran sigui la quantitat d’aigua que pugui evacuar el pneumàtic, millor reduiràs la possibilitat de patir aquaplaning.
 • Disminueix la velocitat en calçades mullades, especialment quan condueixis sota pluja intensa o t’acostis a un bassal.
 • Evita frenar bruscament. Conserva una distància adequada amb els altres cotxes i tracta de reduir la velocitat llevant el peu de l’accelerador i frenar suaument, ja que si frenes de manera brusca sobre una pel·lícula d’aigua podràs provocar l’efecte aquaplaning.
10 trucs per estalviar combustible

10 trucs per estalviar combustible

El preu de el combustible està en constant canvi. Si vols reduir el consum de combustible fàcilment i practicar una conducció eficient, segueix els següents trucs per estalviar combustible:

 1. Mantingues els pneumàtics amb la pressió adequada. Revisa que la pressió dels pneumàtics sigui la indicada pel fabricant i la més adequada segons les condicions climàtiques de la temporada. Això ajuda a estalviar el consum de combustible i a mantenir la seguretat.
 2. No portis càrregues innecessàries. Estudis indiquen que portar 100 quilos extres al cotxe fa que s’augmenti en un 6% el consum de carburant. A més, es recomana repartir el pes de forma adequada.
 3. Planifica la ruta, ja que, a més d’arribar més ràpid al teu destí podràs mantenir una conducció eficient. Recorda que allargar el recorregut durant a l’almenys 10 minuts en un viatge d’una hora pot generar un augment de l’consum de combustible de fins al 14%.
 4. No arrencades ni acceleris de manera brusca.
 5. Mantingues una velocitat constant per estalviar combustible. Quan conduïm a una velocitat constant, sense frenades, o acceleracions brusques, la despesa de combustible tendeix a ser menor.
 6. Apaga el motor si vas a realitzar una parada perllongada. A ralentí el cotxe consumeix combustible.
 7. Utilitza la climatització només quan sigui necessari, ja que l’ús de l’aire condicionat fa que la despesa de combustible sigui més gran.
 8. Frena desaccelerant el motor; a l’deixar anar l’accelerador, el cotxe va frenant de forma natural i gastes menys combustible que quan es frena.
 9. Canvia la marxa a baixes revolucions. Per estalviar combustible és recomanable circular el major temps possible relacions llargues i amb el comptador de revolucions a la zona baixa.
 10. Aprofita les condicions de la via. Utilitza la inèrcia dels descensos per avançar el canvi de marxes. Quan es presentin ascensos, retarda el més possible els canvis de velocitat.
Com mantenir la pressió correcta d’una caldera de gasoil

Com mantenir la pressió correcta d’una caldera de gasoil

Algunes vegades passa que la pressió d’una caldera de gasoil comença a pujar o a baixar de forma inesperada i sense control, de manera que es fa necessari vigilar que funcioni de manera adequada. Això pot evitar moltes preocupacions i més ajuda a estalviar diners associat a la despesa de combustible.

Com mantenir la pressió d’una caldera de gasoil


Quan la caldera està en fred i amb la bomba detinguda, el normal és que la pressió oscil·li entre 1,2 i 1,5 Bar. Recordem que el Bar és la unitat amb la qual es mesura la pressió. Per verificar el nivell de pressió, cal situar el manòmetre de la caldera.


El manòmetre reflecteix la pressió que té la caldera en un determinat moment. La pressió dependrà de l’ús que se li estigui donant a la caldera. Quan la calefacció està encesa, la pressió tendeix a pujar una mica, però quan es refreda, ha de tornar a la seva mida normal.


Recorda que la temperatura del circuit de calefacció es regula en funció de les condicions climàtiques exteriors per tal de garantir un major confort i estalvi d’energia durant tot l’any.

Així, quan la temperatura augmenta a l’exterior, la temperatura interior de calefacció disminueix segons la corba de compensació determinada.

Les calderes compten amb un disseny de seguretat que permet que:

 • quan la pressió és alta, s’obri immediatament la vàlvula de seguretat de la calefacció amb la finalitat d’alliberar la pressió i tornar als límits normals.
 • quan la pressió és baixa, la caldera deixi de funcionar a fi d’evitar qualsevol avaria que pugui produir-se.


És important recordar que si la pressió presenta variacions constants, que fan difícil mantenir una pressió correcta a la caldera de gasoil, cal contactar amb un tècnic autoritzat perquè realitzi les configuracions pertinents i determini què pot estar fallant en el sistema.

Recomanacions per a netejar la caldera de gasoil a l’estiu

Recomanacions per a netejar la caldera de gasoil a l’estiu

¿Saps com netejar la caldera de gasoil? El gasoil és un combustible de gran utilitat, encara que conté certes impureses que tendeixen a acumular-se en diverses parts de les calderes de gasoil com en els filtres, la bomba, els filtres, entre altres. Per això és necessari realitzar una neteja exhaustiva de la caldera de gasoil per a garantir el seu funcionament òptim. L’estiu és una època ideal per a això. Pren nota d’algunes recomanacions més útils:

Una vegada any, preferiblement durant l’estiu, és necessari netejar tots els elements de la caldera per a eliminar les impureses que s’acumulen i que puguin ocasionar un funcionament inadequat.

Netejar la caldera de gasoil prolonga la vida útil de la caldera, ajuda a disminuir el consum de combustible i evita es presentin avaries durant el seu ús en l’època hivernal.

Per a evitar que les impureses del gasoil arribin a la caldera és important mantenir un bon nivell de gasoil en el dipòsit. Disminuir el nivell de gasoil suposa retenir menys impureses en la caldera.

En assortir el dipòsit de combustible apaga la caldera per almenys una hora. Aquesta acció permetrà que les impureses es dipositin en el fons del dipòsit i no passin massivament cap a la caldera.

Quan realitzis el manteniment de la caldera és important que revisis el filtre injector i, si pot ser, substituir-la per una nova ja que amb l’ús l’orifici de sortida es fa més gran i causa que la mescla de combustible – aire es desestabilitzi.

Si en revisar la caldera surt fum blanc o negre pel tir, significarà que la mescla de combustible – aire no és l’adequada. En tal cas, serà necessari regular l’entrada de combustible i d’aire per a obtenir la mescla més adequada i garanteixi el funcionament òptim de la caldera.

A Estació de Servei maset distribuïm gasoil de calefacció a domicili a Figueres per a la teva llar i per a l’aigua calenta sanitària. Garantitzem la màxima qualitat per a l’òptima conservació de la seva caldera.