Perquè és aconsellable apagar el mòbil en les gasolineres?

Perquè és aconsellable apagar el mòbil en les gasolineres?

Actualment és habitual que ens trobem senyalitzacions que indiquen apagar el mòbil en les gasolineres. Tot i que en algunes ocasions s’ha comentat que s’han produït petits incendis per culpa de l’ús del mòbil mentre fem benzina, en realitat, no hi ha constància d’incidents per una causa directa.

Tot i així, hi ha raons que ens obliguen a actuar amb precaució. Continua llegint i t’explicarem el perquè.

Per què és obligatori apagar el mòbil en les gasolineres?

El primer que hem de saber és que apagar el mòbil en les gasolineres ja no es tracta d’una exigència o recomanació de les benzineres, sinó que ara, es basa en un reglament legal. Segons el Reglament General de Circulació, està prohibit fer servir el mòbil en una gasolinera. En el seu article 115, detalla que “Els propietaris d’aparells distribuïdors de combustibles o empleats d’aquests últims no podran facilitar els combustibles per a la seva càrrega si no està parat el motor i apagades les llums dels vehicles, els sistemes elèctrics com la ràdio i els dispositius emissors de radiació electromagnètica com els telèfons mòbils.” Recordeu que, fins i tot, aquesta acció està penada amb multes de fins a 100 euros.

Però, és cert que l’ús del mòbil en les benzineres pot provocar un incendi?

Com comentàvem a l’inici de l’article, és bastant improbable. Pensem que una explosió es deu a l’emissió de gasos inflamables i tòxics en l’ambient. És a dir, en el cas que produís algun tipus d’espurna en l’entorn, donaria com a resultat a una explosió en l’entorn.

Per tant, sí que podria arribar a donar-se una relació directa en el cas que una bateria estigués en mal estat i provoqués una espurna.

D’altra banda, l’efecte d’estàtica, és summament perillós. Aquest tipus d’energia, és capaç de generar una descàrrega elèctrica que, en entrar en contacte amb la intensitat de les substàncies inflamables presents en l’aire, provoquen una reacció.

Si bé és cert que les probabilitats que es presenti aquest fet són baixes, en comparació amb la radiació del mòbil, no és bo temptar a la sort!

Benzina 95 o 98 octans, en què es diferencien?

Benzina 95 o 98 octans, en què es diferencien?

Sovint, és comú preguntar-se, quina diferència hi ha entre la benzina 95 i 98 octans? La resposta més òbvia, és el preu. La gasolina de 95 octans té un preu inferior a la de 98 octans. No obstant això, aquest factor no és l’únic que diferencia a aquests tipus de combustibles per a automòbils. A continuació, t’expliquem altres diferències importants.

 

Diferències entre la benzina 95 i 98 octans

La benzina 98 sempre és més cara que la 95, no la utilitzen tots els cotxes i és més complicada d’obtenir.

La primera diferència està en l’índex de l’octanatge, que indica la capacitat antidetonant del carburant al moment de ser comprimit dins d’un cilindre situat a l’interior del motor. Existeix una relació directa entre l’índex de l’octanatge i la compressió, és a dir, que a major octanatge, major compressió. Aquesta característica influeix directament en el rendiment el motor i en la disminució del consum del combustible.

No obstant això, és poc probable que, com a conductors, ens adonem de la resposta del motor a un determinat octanatge de benzina, per la qual cosa, la decisió d’usar un o un altre tipus de benzina dependrà de les característiques pròpies de tipus de vehicle. Per exemple, un cotxe esportiu d’alta cilindrada està preparat per treballar amb benzina de 98 octans, mentre que un turisme, ho està amb benzina de 95 octans.

Els turismes tenen un motor amb menys potència que un un cotxe esportiu i estan dissenyats per a l’arrencada en fred. Aquest tipus de combustible, en ser més dens i menys pesat, funciona millor amb aquest tipus de motors.

Una altra diferència entre benzina de 95 i 98 octans és que, mentre que la primera millora el rendiment del motor i disminueix el consum de combustible, la de 95 octans ajuda a mantenir net el motor, la qual cosa pot incrementar la vida útil del vehicle.

 

 

 

Breu història dels sortidors de benzina

Breu història dels sortidors de benzina

El volum de cotxes s’ha incrementat de forma espectacular des que van aparèixer a finals del segle XIX i, amb ells, el consum de benzina. Per poder fer front a aquesta demanda de combustible, les estacions de servei han millorat les seves instal·lacions amb nous sortidors, els quals tenen una gran capacitat d’emmagazematge i mànegues adequades per distribuir adequadament el carburant, ja sigui gasolina o dièsel. A totes aquestes millores cal afegir els nous endolls per als nous cotxes elèctrics que estan revolucionant el mercat automobilístic.

Com es veu, aquest sector ha sofert una gran quantitat de canvis al llarg de la història. Però algun cop us heu preguntat com van sorgir els sortidors de benzina? Igual que el cotxe, pràcticament els utilitzem a diari, però quina és la seva història? Els sortidors de gasolina tenen els seus orígens a l’any 1890, quan l’inventor Sylvanus Freelove Bowser va comercialitzar i posar en marxa la primera bomba pel subministrament de combustible a la ciutat de For Wayne, a l’Estat d’Indiana dels Estats Units d’Amèrica, i ràpidament va revolucionar el transport amb cotxe.

Els sortidors americans medeixen la quantitat de benzina en galons, mentre que els europeus ho fan en litres. L’any 1925 va nèixer el sortidor elèctric. Aquest nou model més modern comptava amb una bomba per accionar-los manualment, per a què quan marxés la llum poguessin subministrar gasolina als vehicles de forma manual, cosa que passava amb bastant freqüència. Amb una palanca canviaven de vas, cadascun de 5 litres, així es sabia quant es ficava. Calia anar amb compte perquè si canviava l’operari abans que arribés a dalt podia faltar gasolina.

Mites sobre la gasolina (II)

Mites sobre la gasolina (II)

La setmana passaa ja vam parlar d’alguns mites sobre la gasolina (I), entre els quals n’hi havia alguns de certs i d’altres de falsos. Avui continuem amb aquesta línia i trenquem amb rumors populars que corren com la pòlvora. Segur que més d’un cop heu sentit que els imants enganxats als tubs de benzina fan que estalviem combustible o que afegint determinats aditius el rendiment del cotxe millora… Doncs atents a les següents explicacions.

1. El cotxe consumeix més quan més ràpid corre?

Això és fals. El consum de combustible del cotxe depèn de la relació de marxes que s’estiguin utilitzant. No és el mateix anar a 40km/h amb la primera marxa que a 50km/h amb la segona ni amb la tercera, ja què en el primer cas el consum de gasolina serà més gran.

2. Usar poc el fre ajuda a estalviar carburant?

Aquesta qüestió sí que és certa. És física pura, tot el que sigui frenar significa perdre energía. Malgrat això, es pot aprofitar al màxim reduint la marxa o aixecant el peu de l’accelerador enlloc de frenar.

3. Consumeix menys un cotxe amb imants en els tubs de benzina?

No, el cotxe no consumeix menys combustible amb aquesta mena d’enginy i si ho fes ja el durien instal·lat de fàbrica, ja què els fabricants inverteixen una gran quantitat de diners en I+D per disminuir el consum. Les ofertes de suposats economitzadors de carburant són estafes que no serveixen per ionitzar la gasolina i augmentar el rendiment del motor com anuncien.

4. Un motor dièsel millora el seu rendiment afegint una mica de gasolina en el dipòsit?

Antigament el dièsel contenia naftas que es solidificaven sobre els 0ºC, quan feia molt de fred la densitat del dièsel era superior, fins i tot contenia algunes restes sòlides. Per això algunes persones ficaven una mica de gasolina amb la intenció de baixar el punt de congelació del dièsel. Avui dia al dièsel se li afegeixen anticongelants.

Mites sobre la gasolina (I)

Mites sobre la gasolina (I)

Les pel·lícules i sèries de televisió han creat diversos mites en l’imaginari popular sobre la gasolina més pròpies d’històries de ciència ficció que de la vida mateixa. Avui ens proposem trencar amb aquestes llegendes, acabar amb els rumors i esbrinar el veritable significat d’algunes de les escenes més típiques que ens venen a la ment quan pensem en la benzina.

1. Es pot encendre un rastre de gasolina amb una burilla?

Hem vist molts cops a la televisió una escena d’una sèrie o d’una pel·lícula com llencen una burilla a un bassal de benzina i aquesta crema, però això és mentida. La burilla s’apagarà com si caigués dins d’un got d’aigua perquè aquest combustible necessita un focus d’ignició bastant més potent, com una flamarada o una xispa.

2. La gasolina explota?

La benzina no és un explosiu, sinó un combustible, per això es crema enlloc d’explotar. Un altre tema diferent és que el vapor que produeix la gasolina, que és un carburant molt volàtil, pugui provocar una explosió. Així es pot dir que és molt complicat explotar un tanc ple de gasolina, però sí que es podria fer saltar pels aires un dipòsit si estigués mig buit però amb gasos.

3. En cas d’accident, un cotxe de gasolina és més perillós?

Hi ha certs rumors que diuen que alguns cotxes deportius que tenen el dipòsit de gasolina a la part davantera, en cas de partir un xoc frontal aquest podria trencar-se i ruixar els ocupants. Diversos estudis demostren que per això passi el xoc hauria de ser brutal, però en aquest cas els ocupants moririen en l’acte.

4. És millor repostar al matí?

Això sí que és cert. Al matí fa més fred, el que produeix menys evaporació per la qual cosa no es perdrà aquesta benzina, malgrat que la major humitat compensa aquest factor. Aquesta tàctica pot sortir rentable a l’estiu, encara que l’estalvi seria mínim.